Skip to main content

Med livsberättelsen som grund

Kursen utgår från att det personliga mötet är viktigt

Under samma himmel bidrar till grundskolans arbete i form av en terminskurs på 10-17 tillfällen, för årskurs 8. I arbetet främjas kunskaper liksom värden förankrade i Läroplanen. Under kursen besöks klassen av unga människor, så kallade berättare, med olika religiös och kulturell identitet. Eleverna besöker även berättare i deras religiösa rum/tempel. Det personliga mötet öppnar för samtal om livsfrågor. I samband med de s.k. tempelturerna tränar eleverna också att reflektera över den praktiska innebörden av våra grundläggande fri och rättigheter.

Under kursen lär sig eleverna att bruka empatisk dialog, för att bättre kunna bära sina liv och samexistera med varandra och andra. Empatisk dialog är beteckningen för den ”anda” och det sorts samtal som kursen avser att etablera. Det handlar om meningsskapande, öppna, utforskande, filosofiskt utmanande, integritetsmässigt trygga, empatiska och medkännande samtal.

Den empatiska dialogen förs i tre riktningar. Dialogen sker inom var och en av eleverna som ett medvetet inre samtal.  Dialogen förs också med klasskamrater och lärare. Till sist så förs också dialogen med den andre, som kan vara en berättare eller en person på skolan som eleven vanligtvis inte samtalar med. Berättarna har olika kulturell och religiös bakgrund.

Livsberättelser

Berättarna delar med sig av personliga erfarenheter. I berättandet skildras olika teman beroende på vem det är som berättar. Gemensamt är att den levda religionen tar plats på något sätt. Berättelserna skildrar livet som ung och också som religiös; i familjen, i skolan, i den lokala religiösa gemenskapen och i olika delar av samhället. Berättelserna skildrar möten inom den egna religiösa gruppen, möten med andra religiösa och sekulära individer och grupper. Berättelserna skildrar både det som varit svårt och det som varit berikande i att ha en religiös identitet. Det är inte sällan berättare skildrar hur de blivit utsatt på grund av sin religiösa och/eller kulturella identitet, vilket är en upplevelse dagens unga religiösa ofta delar. Ett viktigt och återkommande moment i kursen är att eleverna får öva sig i att ställa de frågor de verkligen är intresserade av att få svar på, på ett respektfullt vis. Kursledarna leder samtalet i klassen. Det frågor som ”bränner till” och som på olika vis ”skaver” för enskilda elever eller för hela gruppen, lyfts upp och problematiseras. Normer som är diskriminerande, som uttrycks av berättare, elever eller vuxna bearbetas i samtal och övningar.

Tempeltur

I varje kurs reser klassen på tempeltur. Där möter eleverna berättarna i deras religiösa rum och får veta mer om berättaren och hens plats i sammanhangets traditioner, ritualer och sociala liv. I varje kurs ingår i regel två tempelturer där varje tur tar en halv skoldag i anspråk.

Kursens syfte

Under samma himmels syfte är att stärka unga i förmåga att bära sina liv (existentiell hälsa) och samexistera med varandra (demokratisk kompetens), i ett segregerat och pluralt samhälle. Kursen främjar förståelse för individers och gruppers likheter och gemensamheter. Kursen främjar livsmod hos den enskilda eleven genom att bejaka källor till kraft

  • inom individen,
  • inom grupper som elever och berättare är del av samt inom
  • som skapas när vi erkänner varandra över individ och gruppgränser.

Samexistens betyder i denna kontext mer än att tolerera ”de andra”, snarare att erkänna och verka tillsammans med ”de andra” i en större gemensamhet.

Kursen avser att motverka det förtryck och de orättvisor som närs ur rigida, generaliserade, förutbestämda och fientliga föreställningar om individer och grupper, utifrån deras etniska, kulturella eller religiösa hemvist.

Målgrupp är elever i årskurs 8, med särskilt fokus på dem som löper risk att påverkas negativt av segregerande strukturer i samhället.

Kursens mål

Mål för kursen är att eleverna skall utveckla

  • intresse i och förmåga att föra empatisk dialog,
  • fördjupad insikt i och bredare perspektiv på sin egen och andra människors kultur och religion. (I fokus ligger enskilda och gruppers skilda livsvillkor, varje människas unika livstolkning, livshistoria samt livsföring.)

Resultat

Dialogen skapar möjligheter att få syn på likheter och skillnader mellan sina egna, klasskamrater och berättares erfarenheter och perspektiv. Tidigare uppfattningar omvärderas och förståelsen för andras livsförståelse och livsföring kan utvidgas. Detta sker samtidigt som eleven också får “syn på sig själv”, upptäcker rikedomen i de egna erfarenheterna samt finner källor till kraft inom sig själv, sina egna sammanhang och historia.

Förhoppningen är att kursen skall bidra till att eleven ges bättre förutsättningar att utveckla förmågor som att:

  • skapa förstående, medkännande och tillitsfulla relationer.
  • självtillit att kunna reflektera och föra ärliga samtal kring livsfrågor tillsammans med andra
  • förhålla sig respektfullt till människors olika livsförståelse och livsföring
  • samla kraft och finna hopp för att kunna bära livet, det inre och det yttre, sitt eget och vårt gemensamma liv.