Kursens utformning
Kursens pågår under en termin. Den omfattar ca 10-17 pass á 60 – 80 minuter och bör rymmas inom klassens ordinarie schema. En symbolisk kostnad finansieras av aktuell skola. Den är utformad för åk 8 och för att passa alla skolor, oavsett om normen bland eleverna är religiös eller sekulär.
Kursens utformning, steg för steg
- Beslut om att genomföra kursen tas av skolledningen. En skriftlig överenskommelse skrivs.
- Kursen presenteras för skolans arbetslag. Pedagoger från skolan deltar tillsammans med en Under Samma Himmels-pedagog i planering och senare i genomförande av kursen. En av skolans pedagoger medverkar vid samtliga pass. Vid vissa tillfällen krävs fler pedagoger som kan moderera samtal i klassen.
- Kursens pedagog möter eleverna innan kursstart för att bygga relationer och få en förståelse för klassens och elevernas behov och utgångspunkter. Detta kan ske under annan lektionstid där det inte stör att en vuxen till finns med i rummet och samtalar med eleverna.
- I slutet av kursen utvärderas den av eleverna och vuxen berörd personal (ex EHT och andra) för att fånga upp vad kursen kommit att betyda och för att ge få förslag på förändringar inför kommande år.
Kursens fem delar
1 Livsvandringen
Här skapas en grund för ett gott genomförande av kursen; förståelse för kursinnehållet, engagemang i kursen, förtroende mellan kursledare, personal och elever.
2 Livsberättelser
Syftet med denna fas är att möjliggöra och ge tillfälle för eleverna att föra dialog kring berättares erfarenheter, berättelser, livsfrågor och livssyn.
3 De livsviktiga resesällskapen
Syftet är att möjliggöra och ge tillfälle för eleverna att föra dialog kring betydelsen av egna och andras grupptillhörigheter och meningsskapande sammanhang.
4 Livsfrågor
Syftet är att möjliggöra och ge tillfälle för eleverna att tillsammans föra meningsskapande dialoger utifrån egna och klasskamraternas livsfrågor.
5 Alla har något att berätta
Syftet är att eleverna får möjlighet och tillfälle att medvetandegöra egna erfarenheter och mod att formulera och dela egna livsberättelser
6 Landa i sig själv
Syftet är att eleverna skall få möjlighet och tillfälle att formulera tankar om den egna och gruppens lärandeprocess, samt fira det gruppen åstadkommit tillsammans samt formulera egna uppfattningar om kursinnehållet och ge förslag på förändringar.